Igyunk vizet!

Válts finom, tisztított csapvízre!

Top 10 ízesített víz házilag

2019. augusztus 18. 17:12 - Igyunk_vizet

Ma már mindenki számára egyértelmű a megfelelő mennyiségű folyadék bevitel hogyan hat a szervezetünkre, de akkor miért megy mégis ilyen nehezen az a napi minimum 2-3liter víz elfogyasztása?

Nos, az első számú kifogás, hogy „nem ízlik a csapvíz”. Lehet ebben valami, bár Magyarországon a víz minősége jónak számít, inkább a csövek állapotával lehet gond.

Mit tegyen mégis akkor az, aki nem akar cukros löttyöket fogyasztani és még a műanyagmentesség jegyében a palackozott ásványvízről is igyekszik leszokni, az bolti ízesített vizekről nem is beszélve, ami nem csak a környezetnek, de a pénztárcánknak is árt?

A megoldás nagyon egyszerű! Ízesíts a vized, tulajdonképpen bármivel. Gyümölcsök, zöldségek, fűszerek, sőt akár virágok is nagyszerű alapanyagok. Lépj túl a citromos limonádén és nézzük a legjobb, otthon is bármikor elkészíthető ízesített vizeket. Amire szükséged lesz minden esetben, egy kancsó csapvízre vagy még jobb a  tisztított víz. Amire egyáltalán nem lesz szükséged a cukor.

1. HŰSÍTŐ – mentás-citromos

Egy marék mentát tépkedj össze apró darabokra és tedd a jégkockatartóba szépen eloszlatva. Önts mindegyikre vizet és nyomkod még meg egy kis tompa kanállal, majd tedd a hűtőbe (ne a fagyasztóba) egy estére. Hagyd, hogy a mentalevélből kiázzon a finom aroma és csak másnap tedd át a fagyasztóba.

Ezzel a megoldással sokkal intenzívebb ízekre számíthatsz. A vízzel teli kancsóba tegyél pár szelet citromkarikát. Természetesen mosd meg jó alaposan a héját! Nyugodtan hagyhatod szintén egész éjszaka ázni, de a citromnak pár óra is elegendő az aromák kioldására.

Amikor felszolgálnád, vagy elfogyasztanád a vizet, elegendő akkor beledobni a mentás jégkockákat. Mindenki tudni akarja majd a titkod, hogyan tudtál ennyire mentolos eredményt elérni.

2. NYUGTATÓ – levendulás, citromos

Levendulát már szinte mindenki gyűjt, mert szeretjük az illatát, de ha még lusta voltál illatpárnákat varrni, akkor egy-két evőkanállal tegyél a kancsó vízbe. Adj hozzá szintén citromot, de csak keveset, hogy ne nyomja el a levendula ízét.

Kortyolgasd el este, vagy akár munka közben, mert kiváló nyugtató, stresszoldó hatású és már az illata is csökkenti a feszültséget.

levendulas-citromos-viz-viztisztito-tiszta-viz.jpg

A levendula egy igazi csodanövény, hiszen több mint 150 olyan összetevőt tartalmaz, ami jó hatással van a testre. Kiváló antibakteriális hatású, méregtelenítő és jót tesz az idegrendszernek is valamint segít az alvási problémák leküzdésében is.

3. KARCSÚSÍTÓ – uborkás, ananászos

Ha fogyókúra, akkor az ananász és az uborka igazán ütős párost alkotnak és nem csak hatásukban, de ízvilágukban is.

Szeletelj pár karika uborkát és friss ananászt, majd dobd a vízbe és hagyd egész éjszakára a hűtőben. Nem lesz probléma a napi 3 liter víz elfogyasztása sem, mert annyira szeretni fogod ezt a finom, frissítő vizet, ami turbó módra kapcsolja az anyagcserédet.

4. BOLDOGÍTÓ – rózsás, málnás

Bizony, bizony, jöjjön egy kicsit extrémebb változat. Két-három marék megmostott rózsaszirmot dobj a vízbe és hozzá pár szem málnát, majd mehet a hűtőbe. Nyugodtan „nyomorgasd” meg kicsit a szirmokat és a málnát is egy kanállal, csak ha vendégeknek kínálod, akkor szűrd le másnap, mert nem lesz túl instabarát és utólag is dobj bele pár szem friss málnát és rózsaszirmot.

Garantáltan, elbódít a finom rózsás-málnás íz és egész nap csak mosolyogni fogsz.

5. MÉREGTELENÍTŐ – grapefruitos, rozmaringos

Egy igazi nagyágyú ez az ízesített víz. Reggel éhgyomorra fogyasztva a grapefruit a magas C-vitamin tartalma mellett, tisztítja a szervezetet, közben a rozmaring fokozza a vérkeringést és hatásosan méregteleníti a májat.

Apróra vágott, egy evőkanál rozmaringlevelet tegyél egy csészébe és forrázd le. Hagyd ázni 5 percet, majd szűrd át a kancsóba és öntsd fel plusz vízzel. Egy frissen kifacsart grapefruit levét tegyél hozzá és kész is.

grapefruit-rozmaring-viz-viztisztito-tiszta-viz.jpg

Egy igazán különleges ízű, jótékony hatású vizet kapsz, amit szintén szívesen kortyolhatsz akár egész nap. A rozmaring kiváló baktérium-és vírusölő, ezért ha beteg vagy, akkor is érdemes kipróbálnod. 

6. MELENGETŐ – almás, fahéjas

Ha alma és fahéj, akkor a karácsonyi hangulat jut eszébe a legtöbbünknek és ezzel párhuzamosan a meleg, kuckózós hangulat. Jól jön hát ez a finom víz, akár egy hűvösebb nyári napon is, amikor csak olyan szívesen merengünk a magányunkban.

Szeletelj fel egy egész almát, dobd a gerezdeket a vízbe és tegyél hozzá néhány fahéj rudat. Pihentesd pár óráig a hűtőben majd idd meg az egészet.

almas-fahejas-izesitett-viz-viztisztito-tiszta-viz.jpg

Az alma segíti az emésztést, magas a vitamin-, foszfor- és almasavtartalma. Emésztési zavarok esetén is ajánlott. A fahéj jótékony tulajdonságairól egy külön cikket érdemes írni, de többek között általános kedélyjavító és alapvetően nagyon erős gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító, vírus- és baktériumölő. Csökkenti az éhségérzetet és a puffadást ez által kedvelt fogyókúrás kiegészítő is.

7. OPTIMISTA – epres, bazsalikomos

Ha most ismerkedsz az otthoni készítésű ízesített vizekkel, akkor javasoljuk, hogy kezdd ezzel, mert garantáltan rá fogsz csodálkozni, hogy mennyivel finomabbat készítesz te magad, mint, amiket eddig vásároltál.

Legalább 6-8 szem epret (de mehet bele ízlés szerint több is) vágj félbe és dobáld a vízbe. 3-4db bazsalikomlevelet is tépkedj bele , majd mehet a hűtőbe az egész pár órára.

epres-bazsalikomos-izesitett-viz-viztisztito-tiszta-viz.jpg

Csodálkozni fogsz a sok műeper ízű lötty után, mennyire üdítő a friss eper aromája kioldva a vízben.

Az eper manapság már megkapta a superfood jelzőt, mivel rengeteg C-vitamin található benne és erős gyulladáscsökkentő hatással bír. Fokozza a vérkeringést és segíti a méregtelenítést. A bazsalikom többek között vérnyomáscsökkentő hatású, vizelethajtó és még esetleges gyomorontás esetén is hatásos fűszernövény. Köszönjük meg az cukrászmestereknek, hogy divatba hozták és párba állították nekünk ezt a két szuper alapanyagot.

8. SZERELMES – körtés, vaníliás

Ha elfog az édesség iránti vágy, akkor ez az ital remekül „becsapja” az érzékeid és jólesően fogod kortyolni büntetlenül, mint ahogy egy finom körtés pitét sajnos nem.

2-3db körtét hámozz meg és kisebb kockára vágd össze, majd mehet a vízbe egy-két darab vaníliarúddal.

9. NYÁRI KÜLÖNKIADÁS – görögdinnyés, uborkás

Az a jó ebben az összeállításban, hogy ha kicsit íztelen görögdinnyét sikerült kifogni, akkor is fel tudjuk használni.

Pépesíts össze annyi görögdinnyét egy botmixer segítségével, amennyire szeretnéd, hogy sűrű legyen majd a vized. Adj hozzá, legalább egy 15cm hosszúságú uborkát vékonyra karikázva.

gorogdinnyes-uborkas-izesitett-viz-viztisztito-tiszta-viz.jpg

Ennek az italnak is jót tesz, ha egy egész estét áll a hűtőben, hogy összeérjenek az ízek.

10. VÉDEKEZŐ – narancsos, gyömbéres

Egy igazi klasszikus citrusos víz, csípős gyömbérrel, hogy egy percig se hanyagoljuk az immunrendszerünket.

A narancsot alaposan mossuk meg és pár karikát vágjunk a vízbe, majd egy egész narancs levét facsarjuk is bele. Egy kb 2cm-es gyömbért reszeljük a vízbe vagy aki nem szereti csak az ízét, az vágja vékonyabb szeletekre, amik utána könnyedén kiszedhetők.

A narancs egy igaz vitaminbomba, ami nem csak az egészségre, de a bőr fiatalságára is jó hatással van. Vírusokkal teli időszakban szinte mindenki többet fogyaszt, de érdemes a megelőzésre is gondolni. A-és B vitamin is található benne és kiváló szomjoltó hatású.

A jellegzetes, markáns ízű gyömbér felturbózza az immunrendszerünket. A benne lévő antivirális, méregtelenítő és gombaölő hatása miatt kedvelt megfázás, influenza elleni természetes gyógyszerként is. Csökkenti a puffadást és megszünteti a kisebb emésztőrendszeri gyulladásokat is.

Ebből az italból nyugodtan készíthettek dupla adagot, mert a jótékony hatását napestig sorolhatnánk és közben még az egyik legfinomabb változat az ízesített vizek között.

Ezeket az italokat nyugodtan fogyaszthatod minden nap és kedvedre variálhatod és kísérletezgetsz még az alapanyagokkal. A tiszta, jó minőségű víz önmagában csodákra képes, és ha még friss gyümölcsökkel, zöldségekkel, fűszerekkel ízesíted, akkor értékes vitaminokat is könnyedén viszel be a szervezetedbe cukor és egyéb adalékanyagoktól mentesen. Kísérletezz bátran!

tartalommarketing-tartalomstrategia-optimalnet-3.jpg

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyunkvizet.blog.hu/api/trackback/id/tr6315014412

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása