Igyunk vizet!

Válts finom, tisztított csapvízre!

Mit igyon a gyerek az iskolában?

2019. szeptember 04. 17:10 - Igyunk_vizet

Hétfőn kezdődik az iskola és szülők számára az állandó dilemma, hogy „mit csomagoljak a gyereknek tízóraira, hogy meg is egye?” Szerencsére az internet tele van jobbnál jobb receptekkel viszont nagyon fontos dolog, hogy ne feledkezzünk meg gondoskodni a gyerekek napi folyadékbeviteléről.

Nem leszünk velük egész nap, ezért egyrészt jó példával kell, már otthon elöl járni, másrészt pedig tudatosan szükséges a gyermeket arra nevelni, hogy szeressen inni.

A cukros üdítőkben és a gyümölcslevekben rengeteg a cukor ezért ezt nem ihatják egész nap, márpedig köztudott, hogy a legtöbb gyerek bizony nem szeret inni, vagy egyszerűen csak órákon át elfelejti a játék hevében és az iskolai szünetekben is van sokkal „fontosabb” dolga.

Ha egy gyerek szomjas, akkor nagy valószínűséggel az már a szervezete egy vészjelzése (például elkezd fájni a feje), tehát ezt nem szabadna megvárni és ezért kell őket megtanítani, - bár a felnőtteket sem árt időről-időre figyelmeztetni - : „Akkor is igyál, ha nem vagy szomjas!”.

hogyan-vegyuk-ra-a-gyereket-hogy-igyon-viztisztito-wellnet.jpg

Állandó kérdés, hogy mekkora a gyerekek folyadékigénye és hogyan kell kiszámolni.

Fontos tudni, hogy a gyerekek testének víztartalma sokkal nagyobb, mint a felnőtteké és minél fiatalabb egy szervezet, annál nagyobb a napi folyadékszükséglete is.

A testtömeg alapján tudjuk a legegyszerűbben kiszámolni, hogy például egy 10 kg-os, 6-8 éves kisiskolás gyermek folyadékigénye kb. 1,5 liter, amiből táplálékkal 2-4 decit tud bevinni a szervezetébe, de a többit ivással, tiszta vízzel kell pótolni.

Mi történik, ha a gyerek nem iszik eleget?

Ha most csak az iskolai teljesítményre fókuszálunk, akkor elmondhatjuk, hogy egyértelműen romlik a koncentrációs képessége, kevésbé tud odafigyelni az órán és a rövid távú memóriája sem fog megfelelően működni. Sokkal fáradtabbak, kedvetlenebbek lesznek, és nehezen lehet majd őket számon kérni.

Hogyan vegyük rá őket a vízivásra?

Egyrészt a jó példával, amit előzőleg már említettünk. Egyszerűen muszáj a gyerekekkel időben megértetni, hogy miért fontos a napi folyamatos folyadékbevitel.

A finom tiszta vízre kell őket „rászoktatni” és esetleg, ezeket érdemes házilag különböző zöldségekkel és gyümölcsökkel ízesíteni. (Top 10 ízesített víz házilag)

Ha tudja, hogy az otthon kóstolt finom dinnyés víz van a palackjában, akkor szívesebben fogja kortyolni, és ha eleve ehhez van szoktatva, akkor nem fogja kívánni a padtársa cukros üdítőjét, vagy ha igen, akkor valószínűleg az „idegen” ízek miatt nem fog neki ízleni.

Vásárolj neki akár többféle kreatív mintázatú kulacsot is, hogy ezzel is meghozd a kedvét, hogy elővegye. Pókemberes, Jégkirálynős, dinnyés, hercegnős vagy éppen a kedvenc focicsapatának emblémájával ellátott. Ma már igazán nem nehéz, kiváló minőségű, megfizethető árú, öko kulacsot vásárolni. Ha nem is az üveget vesszük egy kisgyermeknek, de mindenképp a BPA-mentes műanyag változatokból válogassunk és így a vízivási szokások mellett a környezetvédelem fontosságára is tudatosan neveljük a gyermekünket.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyunkvizet.blog.hu/api/trackback/id/tr2715039964

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása