Igyunk vizet!

Válts finom, tisztított csapvízre!

A műanyagmentes júliuson túl

2019. augusztus 05. 07:56 - Igyunk_vizet

Hatalmas lelkesedés, és igyekezett jellemezte a műanyagmentes júliusba fektetett energiákat, ez azonban nem jelenti azt, hogy augusztusban újra környezetszennyező üzemmódra kapcsolhatunk, saját vállunkat megveregetve a korábbi sikereink kapcsán.
Olyan változtatásokra van szükség, melyeket hosszú távon is beépíthetünk a mindennapjainkba.

viztisztito-muanyag-mentes-julius-wellnet.jpg

A júliusi kihívás nem is volt olyan könnyű, mint elsőre tűnt. Természetesen vannak apróságok, pl. induljunk el saját textil szatyorral vásárolni, és ne pakoljunk minden zöldséget, gyümölcsöt külön műanyag zacskóba, de ez csak a folyamat “legkönnyebb” része.

Az igazi nehézséget az olyan problémák áthidalása jelenti, mint a hulladéktermelés csökkentése, illetve a csomagolások elhagyása/minimalizálása.
Egy négytagú család esetében például a napi vízfogyasztás -már ami az ivást illeti- átlag 8-9 liter. Ez másfél literes palackozott vizek esetében napi 6 műanyag palackot jelent, ami egy héten 42, egy hónap alatt pedig 1260 műanyag palack, ami még ha a szelektív hulladéktárolóban is végzi, akkor is óriási mennyiség.

viztisztito-muanyag-mentes-julius-wellnet-1.jpg

Ami például megoldást nyújthat, az a víztisztító készülék használata. Elsőre furán hangozhat, és persze könnyű kifogásként felhozni az ilyen készülékek árát, de valójában kb. egy hónap alatt ugyanennyit elköltünk palackozott vizekre is, ezek a gépek pedig sokkal hosszabb távra szóló befektetések.

A megfelelő mennyiségű vízfogyasztás elengedhetetlen a szervezetünk működéséhez. Nem csak élettani, de egészségügyi szempontból is nagyon sok ok-okozati viszony figyelhető meg bizonyos tünetek, esetleges betegségek kialakulását illetően a kevés folyadékbevitelnek köszönhetően. A nyári melegben ez még inkább fokozott odafigyelést igényel mindenki részéről, hiszen a folyamatos hidratálásról és folyadékbevitelről gondoskodnunk kell, hogy testünk bírja a nagy meleg okozta extra terhelést.

A rohanó hétköznapokban talán ez a leginkább figyelmen kívül hagyott tevékenység, hiszen amikor már tényleges érezzük a szomjúságot, akkora testünk már a vészharangokat kongatja. Mi sem egyszerűbb ilyenkor, mint beugrani egy boltba, venni egy üveg vizet, kupak kicsavar, néhány korty ivás és máris minden mehet tovább... rohanunk tovább.
Ezzel csak az a probléma, hogy az a bizonyos műanyag flakon majd megint a kukába kerül, és a hulladéktermelés hihetetlen üteme is ugyanúgy folytatódik, mint a júliusi kihívás előtt. Ezt azonban már nem engedhetjük meg magunknak, mert folyamatos odafigyelés és nem csak időszakos környezettudatos hozzáállás kell ahhoz, hogy kicsit visszaszoríthassuk a klímaváltozás, most már mindennapjaikban is érezhető hatásait.

viztisztito-muanyag-mentes-julius-wellnet-2.jpg

Ha otthonunkban átállunk egy víztisztító berendezés használatára, könnyebben beépíthető az is az életünkbe, és a család életébe, hogy mindenki a saját kulacsát (egyre izgalmasabb színekben és formákban kaphatóak ezek is, így nem lesz nehéz a család apraját-nagyját rávenni a kulacs vagy saját dizájn palack használatára) használja, és tisztított vizet igyon.
Kétségtelen, hogy a környezettudatos életmód igényel némi extra odafigyelést és időt, amíg átállunk és nem kizárt, hogy lesznek botlások is, és egy-egy palackos víz vásárlás is becsúszhat, de már a jelentős műanyag-hulladék termelés csökkenése is eredmény. Így szépen fokozatosan teljes lesz az átállás, és nem “kihívásnyi időszakokra” szól az életmódváltás.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyunkvizet.blog.hu/api/trackback/id/tr6414994676

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása