Igyunk vizet!

Válts finom, tisztított csapvízre!

Egyszerű megoldásokkal a klór okozta kellemetlen bőrtünetek ellen

2019. november 18. 10:20 - Igyunk_vizet

Hazánkban összességében elmondható, hogy jó a lakossági vízminőség, ennek oka a szigorú víztisztasági szabályozás. Ugyanakkor akadnak térségek, ahol kevésbé megfelelő, mert vagy túl kemény, vagy klórosabb az átlagnál. Közegészségügyi szempontból a csapvízben lévő klór szerepe vitathatatlan, de azért fontos tudni azt is, hogy mit tehetünk a bőrre gyakorolt kedvezőtlen hatásai ellen. Összeszedtünk pár hasznos óvintézkedést, amellyel megvédhetjük bőrünket a klór okozta negatív tünetekkel szemben.

A háztarsási csapvízben található klór, véd a kórokozók és a fertőzések elszaporodása ellen, nélküle nagyon sok veszélynek lennénk kitéve. Arról azonban már kevés szó esik, hogy ez a vegyület hogyan hat a bőrünkre. Ráadásul nem elhanyagolható tényező, hogy a klór nem csak a víz által érintkezik közvetlenül a bőrünkkel, hanem jelen van a zuhanyvíz gőzében is, ami a tüdőnkbe közvetlenül is bejut levegővételkor.

Fürdés közben a belélegzett és a bőrünkbe beszívódó klór, valamint a további kiskoncentrációjú de mégis a vízben fellelhető egyéb szintetikus vegyszer is kedvezőtlenül hathat az egészségünkre, és a testünket borító hámrétegre, ha nem vagyunk eléggé elővigyázatosak.

Hogyan reagál a bőr a klórra?

Kémiai tulajdonságai révén a klór intenzíven megtapad a bőrön. Ezért érezhetjük azt egy kiadós medencézés után, hogyha elmarad az azonnali zuhany, a bőrünk feszülni vagy égni kezd, gyakran pedig kipirosodik vagy vöröslő foltokkal reagál erre a vegyi anyagra. Gyorsan szárít és a meglévő bőrhibákat tovább irritálja, mivel a szárító hatás miatt, azok további sérüléseknek vannak onnantól kitéve, hiszen a bőr természetes védőrétege ilyenkor károsodik. Az egyéb gyulladások és felpattogzások esélye is növekszik. A medencékben az ideális klór-érték 0.3 és 0.7 mg/liter között van, míg a csapvizünk mindössze átlagosan 0.01 mg/liter klórt tartalmaz. És bár ez jóval kisebb mennyiség egy uszoda klór-állományához képest, figyelembe kell vennünk, hogy mindennap érintkezünk vele. Zuhanyzás, fürdés, mosogatás, és étkezés során egyaránt. Tehát ha el akarjuk kerülni az aknét, az ekcémát a korai ráncokat és a bőrszárazság okozta irritációval összefüggő változatos bőrtüneteket, figyelmet kell szánnunk a tudatos bőrápolásra.

Mit tehetünk a klórral szemben?

viztisztito-wellnet-kloros-viz-ellen.jpg

Mivel a klór intenzíven ragaszkodik hozzánk, használjunk glicerines tusfürdőt, mert ez alaposan eltávolítja a bőrre tapadt vegyületmaradékot és minden felesleges kémiai származékot úgy, hogy az emberi természetes hámköpeny védekezőképességét nem roncsolja. Segít hidratáltan tartani a bőrt. Jó megoldás lehet szintén egy a zuhanyrózsa elé szerelhető filter, amely pont annyira szűri meg a vizet, ami számunkra a legkedvezőbb. Ma már rengeteg elérhető és jó minőségű melegvizes víztisztító berendezés kapható a piacon, ami nem csak a bőr egészséges állapotát segít megóvni, de a hajunk szerkezetének, természetes egyensúlyára is jó hatással van. A klóros víz a hajat is igénybe veszi, mélyszerkezetileg és fizikai formájában is. Hajmosás után használjunk mélyhidratáló kondicionálót, mert a hajszálak jól feltudják venni a tápláló anyagokat, közömbösítve ezzel a klór káros szerkezetroncsoló hatásait. Minél kevesebb klór jut a bőrre és a hajra egy-egy ilyen szűrő használatával, annyival kevesebb gondunk lesz az utóápoás terén is. Fürdés után puha, jó nedvszívó képességű törölközőt használjunk, ami nem sérti fel a melegvíz által felpuhult felső hámrétegünket. A tisztálkodást minőségi testápoló használatával zárjuk, válasszunk mélyhidratáló, természetes készítményt. A C-vitaminos testápolók például, antioxidáns tartalmuk révén, igazi elixírként hatnak a bőrünkre. Mosogatás után pedig érdemes a kezeket ugyanilyen tulajdonságú kézkrémmel ápolni.

Kis odafigyeléssel komoly terhelésektől óvhatjuk meg bőrünket, így az sokáig fiatalosan ragyogó és egészséges marad.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://igyunkvizet.blog.hu/api/trackback/id/tr3615311204
Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása